Rawat Berdengkur dengan Homeopathy

Definisi :

Berdengkur adalah bunyi bising semasa bernafas, apabila sebahagian daripada saluran pernafasan atas seseorang tersumbat. Berlaku apabila terdapat sekatan pada aliran udara di dalam saluran pernafasan di bahagian belakang mulut dan hidung seseorang.

 

Sebab-sebab :

i. Lemah otot-otot pada lidah, lelangit lembut dan tekak.
ii. Tisu tekak yang besar dan tebal.
iii. Lelangit lembut dan anak tekak yang panjang
iv. Saluran pernafasan tersekat.

 

Komplikasi :

Berdengkur boleh mendatangkan masalah tidur yang serius yang dipanggil sleep apne iaitu apabila seseorang itu berhenti bernafas lebih daripada 10 saat seketika sewaktu tidur.

 

Rawatan :

i. Berjumpa dengan doktor bagi memastikan bukanlah masalah sleep apnea
ii. Pakar hidung, telinga dan tekak akan memeriksa hidung, mulut, tekak, lelangit dan leher berdengkur
iii. kajian semasa tidur yang dilakukan di dalam makmal tidur bagi mengenal pasti tahap keseriusan dengkuran dan kesan kesihatan

 

Pencegahan :

(Petua untuk mengurangkan dengkuran)
i. Kurangkan berat badan
ii. Kurangkan pengambilan ubatan yang ada kesan mengantuk
iii. Cegah pil tidur sebelum tidur
iv. Amalkan tidur pada waktu yang tetap setiap hari
v. Utamakan posisi mengiring

 

Rawatan Homeopati :

Berikan ubat based on punca, ciri-ciri dan gejala. Individu yang ada masalah tidur nyenyak (deep sleep) dan berdengkur yang kuat, ada ubatnya sendiri.
Individu yang ada hidung tersumbat ataupun dalam hidungnya ada ketumbuhan juga ubat yang diterima berbeza.
Berdengkur dalam kalangan kanak-kank juga ada ubat yang spesifik, akan dilihat juga kepada bunyi dengkuran. kanak-kanak berdengkur sebenarnya mereka tidak sedar dan akan diikuti dengan mengerang ataupun bunyi dengkuran yang kuat.

 

Masalah tonsil bengkak akan halang laluan udara masuk. Mereka yang ada masalah tonsil perlu berjaga-berjaya kerana kadang boleh jadi anda sukar bernafas ketika tidur.
Struktur dalam mulut boleh menjadi punca seseorang itu berdengkur, homeopati boleh kurangkan keadaan itu kerana homeopati akan bantu beri ubat yang spesifik untuk betulkan masalah berdengkur tu. Homeopati adalah rawatan yang selamat dan semulajadi.

 

Dapatkan rawatan anda di Sofea Homeopathy Center secara dalam talian di 018-945 0277 ataupun boleh juga walk-in ke center di 9450, Jalan kekwa 1/1, Taman Guru Melayu, Seremban, N9.
Untuk tempahan rawatan di www.sofeahomeopathycenter.com
May be an image of 2 people and text that says 'BERDENGKUR SOFEA Definisi Berdengkur adalah bunyi bising semasa bernafas, apabila sebahagian daripada saluran pernafasan atas seseorang tersumbat. Berlaku apabila terdapat sekatan pada aliran udara di dalam saluran pernafasan di bahagian belakang mulut dan hidung seseorang. Pencegahan: Kurangkan berat badan Cegah pil tidur sebelum tidur Amalkan tidur waktu tetap setiap hari SOFEA HOMEOPATHY CENTER Utamakan posisi mengiring 018-945 0277'

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *