6 Core Principles

From Principles, Form Cultures

utama

“Idea untuk mengemukakan prinsip utama homeopati adalah untuk memberi kesedaran kepada pesakit dan pembaca bahawa rawatan yang diberikan oleh pegawai perubatan homeopati di SHC kepada anda adalah berdasarkan prinsip saintifik homeopati. Prinsip homeopati penting, yang membimbing doktor kami dalam memberikan rawatan.”

PRINSIP 1

The Law of Similar atau Likes cure Likes (Hukum asas homeopati)

"Bahan yang secara artifisial dapat menghasilkan gejala seperti penyakit tertentu pada orang yang sihat; hanya bahan itu yang dapat menyembuhkan penyakit yang serupa apabila diberikan kepada pesakit dalam bentuk ubat homeopati. "

Penjelasan:

 1. Doktor homeopati kami akan memahami dan mencatat maklumat lengkap mengenai aduan dan gejala anda.
 2. Mereka kemudian akan memadankan gejala anda dengan beribu-ribu ubat homeopati dan memilih hanya satu ubat, yang paling sesuai dengan aduan anda.
 3. Ubat yang dipilih adalah ubat yang telah terbukti berkesan untuk menghasilkan simptom yang sama seperti anda pada individu yang sihat.
 4. Juga, ubat ini semestinya terbukti keberkesanannya dalam menyembuhkan pesakit dengan penyakit yang serupa dengan anda.
PRINSIP 2

Single remedy for multiple complaints

"Merawat individu secara holistik (keseluruhan) dengan satu ubat yang similimum (paling serupa) dalam keseluruhan penderitaannya"

Penjelasan:

 1. Dalam allopathy, anda mempunyai pakar yang berbeza untuk setiap penyakit dan anda mungkin akan berunding dengan lebih daripada seorang doktor untuk banyak aduan. Ada pakar jantung, pakar diabetes, pakar kulit dan sebagainya.
 2. Doktor homeopati dilatih untuk merawat pelbagai jenis penyakit. Mereka akan memilih satu ubat tunggal (similimum), yang akan melegakan atau menyembuhkan semua masalah kesihatan anda.
 3. Sebagai contoh, jika anda berjumpa doktor kami untuk rambut gugur dan memberitahu mereka bahawa anda juga mengalami sakit kepala atau keasidan, mereka akan mencadangkan ubat yang akan merawat rambut gugur anda dan juga dapat menghilangkan sakit kepala dan keasidan.
PRINSIP 3

Individualisasi

"Tidak ada dua pesakit yang mendapat ubat yang sama walaupun mereka mengalami penyakit yang sama."

Penjelasan:

 1. Setiap individu unik dalam sifat dan perangai. Bahkan simptomnya berbeza pada orang yang mengalami penyakit yang sama.
 2. Dalam allopathy, setiap orang dengan penyakit yang sama boleh dicadangkan ubat yang sama.
 3. Walau bagaimanapun, dalam homeopati, memilih ubat tidak sepenuhnya bergantung pada apa yang anda alami, tetapi lebih kepada ciri khas gejala anda dan anda sebagai individu.
 4. Homeopati menganggap sifat, perangai, suka dan tidak suka anda, yang khas bagi anda, sehingga membezakan anda dari orang lain dengan penyakit yang sama seperti anda.
PRINSIP 4

Hasil kesembuhan jangka panjang

“Mengubati gangguan kulit anda dan keluhan lain yang berkaitan dengan penggunaan krim atau ubat yang melegakan simptom sementara tetapi tidak menyembuhkan anda secara dalaman disebut penekanan. Ini membawa kepada perkembangan penyakit yang lebih serius pada masa akan datang. "

Penjelasan:

 1. Dr Hahnemann memperhatikan bahawa jika keluhan kulit anda dirawat secara luaran dengan penggunaan krim, gejala mungkin hilang sementara tetapi membawa kepada penyakit yang lebih teruk pada masa akan datang.
 2. Pemendapam (suppression) dapat menghilangkan penderitaan anda untuk sementara waktu tetapi meletakkan anda pada risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit yang lebih serius.
 3. Semasa membuat sejarah kes anda (konsultasi homeopati), doktor kami akan membincangkan semua masalah kesihatan yang anda alami sejak kecil hingga kini. Mereka akan bertanya rawatan apa yang telah anda lakukan pada masa lalu dan apakah hasil rawatan tersebut.
 4. Dengan ini, doktor akan mengetahui apakah ada kaitan antara apa yang anda derita sekarang dan apa yang anda alami pada masa lalu, dan peranan rawatan masa lalu anda dalam mengembangkan masalah kesihatan anda sekarang.
 5. Penyelesaian yang disarankan setelah mengambil tindakan terperinci bertujuan untuk menyembuhkan penyakit anda dan tidak hanya menekan gejala.
PRINSIP 5

Urutan Penyembuhan

"Selepas rawatan apa pun, kesihatan anda tidak boleh berkembang dari penyakit yang lebih ringan menjadi penyakit yang lebih teruk. Ada urutan yang pasti di mana penyembuhan harus terjadi, sesuai dengan hukum alam. "

Penjelasan:

 1. Seorang doktor homeopati selalu dipandu oleh prinsip ini dalam memahami sama ada rawatan itu membantu pesakit atau meletakkannya pada risiko penyakit yang lebih serius pada masa akan datang.
 2. Apabila anda dirawat untuk sebarang aduan, ia akan mengurangkan intensiti dan kekerapan.
 3. Selepas rawatan apa pun, kesihatan anda tidak boleh berkembang dari penyakit yang lebih ringan hingga penyakit yang lebih teruk.
 4. Homeopati merawat anda dari dalam, bukan hanya secara luaran. Ada urutan yang pasti di mana penyembuhan harus dilakukan, sesuai dengan hukum alam. Doktor kami terlatih dalam menilai hasil rawatan anda mengikut prinsip ini. Ini akan memastikan bahawa rawatan anda menuju ke arah yang betul.
PRINSIP 6

Dos Minima

"Dos dan pengulangan ubat harus minimum untuk memastikan bahawa rawatannya selamat dan bebas dari kesan sampingan."

Penjelasan:

 1. Ubat-ubatan homeopati tidak menyebabkan kesan sampingan.
 2. Banyak penjagaan diambil dalam penyediaan ubat-ubatan homeopati dengan proses yang disebut kaedah pencairan. Bahan yang digunakan untuk menyediakan ubat dicairkan dalam air atau alkohol berubat
 3. Pengenceran dilakukan secara progresif, hingga ke tahap di mana hanya sedikit bahan asal yang tersisa dalam ubat sebenarnya yang diberikan kepada pesakit. Kaedah pencairan ini sangat halus sehingga hampir tidak dapat dijumpai jejak bahan perubatan yang terukur di dalamnya.
 4. Kemajuan terkini dalam nanoteknologi dan eksperimen yang dilakukan oleh IIT Mumbai, sebuah institusi kejuruteraan dan penyelidikan terkenal di India, telah menunjukkan kehadiran bahan asli dalam jumlah minimum dalam pencairan homeopati.