Masalah Sciatica boleh dirawat dengan homeopati

Sciatica merujuk kepada sakit belakang yang disebabkan oleh masalah pada saraf sciatic. Saraf bermula dari bahagian bawah belakang hingga ke betis. Apabila terdapat sesuatu yang mencederakan atau memberi tekanan pada saraf sciatic, yang ,menyebablam rasa sakit belakang yang akan menyebar ke pinggul, punggung dan kaki.

 

Simptom :

-Sakit belakang pada bahagian bawah
-Kesakitan pada satu kaki , jadi parah bila duduk , batuk atau bersin
-Kaki akan berasa lemah, kaku atau kesemutan

 

Punca :

-Slip Disk
-Penyempitan saraf tunjang
-Cakera tergelincir ke hadapan di bawah vertebra
-Mampatkan akar saraf sciatic
-Kecederaan pada tulang belakang

 

Diagnosis Sciatica

-Simptom akut selama 4-8 minggu selalunya perubatan tidak diperlukan
-Melakukan senaman asas yang boleh merengangkan saraf sciatic. -Sekiranya mengalami kesakitan di seluruh kaki, tanda menghidap sciatica
-Jika berterusan selama lebih 4-8 minggu, ujian x-ray atau MRI diperlukan untuk membantu kenalpasti.

 

Faktor Risiko

-Umur
-Obesiti
-Kerja
-Diabetes
-Batuk Berpanjangan

 

Rawatan Sciatica :

-Ubat-ubatan
-Suntikan Steroid
-Pembedahan

 

Rawatan Homeopati :

Kurangkan kekerapan, belajar bagaimana untuk urus teknik menangani stres. Advice pesakit untuk exercise bagi memulihkan sciatica. Beri ubat untuk uruskan kesakitan, keadaan yang tengah berlaku. Nasihat pesakit untuk jadikan rutin exercise , untuk mengelakkan daripada sakit itu datang. Kurangkan tempoh sakit, intensiti sakit, dapat tahu punca sciatica .Jadi, pembedahan tulang belakang dapat dielakkan.

 

Contohnya, jika seseorang itu angkat berat yang salah, ataupun jenis angkat berat tetapi posisi yang tidak betul. homeopati boleh bantu kerana ada kekuatan untuk merawat kes-kes sciatica yang teruk.
Menasihatkan pesakit teknik waktu duduk, berdiri, membongkok untuk kurangkan tekanan dekat saraf tulang belakang. Individu berdiri lama dan menyebabkan kai mereka kebas ataupun ketika duduk rasa stretch.

 

Rawatan yang boleh dilakukan :

-Beri pesanan kurangkan berat badan
-Elakkan dari memakai heel terlalu lama
-Menggunakan tilam atau katil yang selesa
-Mengamalkan cara hidup atau gaya hidup yang sihat

 

Sekiranya badan menunjukkan simptom, perlu dapatkan rawatan segera sebelum datangnya komplikasi. Hubungi 018-945 0277 atau pun walk-in center di 9450, Jalan Kekwa 1/1 Taman Guru Melayu, Seremban.
Dapatkan appointment di www.sofeahomeopathycenter.com
May be an image of 1 person and text that says 'SCIATICA Vertebrae Disk Herniated Disk SOFEA byHerjat Disk Sciatica merujuk kepada sakit belakang yang disebabkan oleh masalah pada saraf sciatic. ÛPain SPINE Saraf bermula dari bahagian bawah belakang hingga ke betis. SIMPTOM LATIHAN .amstrtchwal Quadricepsstreo Hipadduco Sakit belakang pada bahagian bawah Kesakitan pada satu kaki jadi parah bila duduk, batuk atau bersin •Kaki akan berasa lemah, kaku atau kesemutan Gluteal Rx SOFEA HOMEOPATHY CENTER � 018- 945 0277'

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *