Rasa Terbakar dan Rawatan Homeopati

BURNING SENSATION AND HOMEOPATHY TREATMENT

 

Sensasi terbakar boleh menjejaskan hampir mana-mana bahagian badan. Ia mungkin terasa tertusuk jarum, panas atau sakit berduri yang tajam.

 

Punca :

i. Rasa terbakar semasa buang air kecil. Boleh berlaku UTI (Urinary Tract Infection) . Jangkitan ini boleh menjejaskan pundi kencing, buah pinggang atau uretra
Kulit yang bersentuhan boleh mengalami pelbagai kemungkinan :
– Sunburn
– Tumbuhan yang menyengat atau menyebabkan ruam
– Gigitan & sengatan serangga (lebah, labah-labah, tebuan)
– Tindak balas alahan (Losyen, minyak wangi, deterjen)
– Kulit yang sangat kering, terutama musim sejuk
– Kebimbangan/ tekanan terutama bimbang tentang keadaan kulit
– Tangan & kaki – boleh menjadi gejala kerosakan saraf . Terutama mereka yang mengalami diabetes akan merasai (Sakit, terbakar, kesemutan, rasa kebas, kelemahan)
– Otot : seseorang yang mengalami rasa terbakar dekat otot apabila mengangkat berat atau melakukan senaman berat. (terseliuh, ketegangan)

 

ii. Mulut atau tekak :

Tekak : Jangkitan, merah, gatal
a.  Sakit tekak + Demam + Menggigil + Selsema

b. Refluks Asid akan menyebabkan rasa terbakar, makanan berasid . Terasa pedih di dada, sendawa dan ketidakselesaan perut.

 

Mulut dan gusi 

i. Penyakit gusi
ii. Memberus gigi dengan kuat
iii. Luka kecil merah atau putih yang sering muncul di bibir atau lidah.
iii. Genitals / Area Kemaluan – Rasa sensasi terbakar pada sekitar alat kelamin boleh disebabkan kerengsaan kulit seperti sabun.
iv. Luka kecil akibat bercukur
v. Jangkitan Yis (Bakteria Vaginosis (BV)) boleh menyebabkan rasa terbakar, gatal-gatal. Discharge yang luar biasa. BV boleh menyebabkan faraj berbau hanyir.

 

Bila perlu berjumpa Doktor ?

i. Ruam merebak dengan cepat
ii. Demam
iii. Rasa terbakar masa buang air kecil
iv. Gejala membimbangkan (Cirit-birit berdarah, muntah)

 

Rawatan :

Based on punca . Antibiotik hanya untuk melegakan keadaan semasa pesakit sahaja

 

Rawatan Homeopati :

Depend on Case.
Contoh : Keracunan Makanan. Mereka yang mengalami keracunan makanan homeopati akan bantu keadaan semasa pesakit sehingga kan kekerapan rasa nak membuang atau muntah akan berkurang, serta rasa tahap intensiti sakit juga akan hilang atau kurang jika dari awal seperti rasa yang sakit sangat, boleh jadi rasa yang kurang atau tiada .

 

Homeopati akan bantu based on punca. Homeopati rawat masalah sakit tu, Jika melibatkan masalah kulit, rawat kulit, Jika Gerd atau Batu Karang atau Eczema, rawatan masalah yang dihidapi pesakit. Matlamat rawatan homeopati adalah untuk mencapai kesembuhan

Kepada anda di luar sana yang ingin dapatkan rawatan di Sofea Homeopathy Center boleh hubungi kami di 018-945 0277 .

May be an image of 1 person and text that says 'BURNING SENSATION Definisi Sensasi Terbakar HONTOPAT SOFEA Sensasi terbakar boleh menjejaskan hampir mana-mana bahagian badan. la mungkin terasa tertusuk jarum, panas atau sakit berduri yang tajam. Antara Anggota Rasa Sensasi; Bila perlu berjumpa Doktor? 6 Ruam merebak dengan cepat 1 Demam 6 Rasa terbakar masa buang air kecil ១ Gejala membimbangkan (Cirit-birit berdarah, muntah Kulit, Tangan, Kaki, Otot, Mulut, Tekak, Genitals. SOFEA HOMEOPATHY CENTER 018-945 0277'

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *