Homeopathy bantu Masalah Ketagihan

Apabila seseorang melakukan sesuatu perkara yang sama sehingga menjadi satu habit dan ada kebergantungan ia boleh menjadi ketagihan.

 

Bagaimana ia berlaku ? Adakah menganggu rutin ?

 

Ketagihan ditakrifkan sebagai obsesi dengan bahan atau tingkah laku yang merosakkan diri. Ia adalah pergantungan kronik kompulsif terhadap tingkah laku atau bahan. Jika masalah dalam kehidupan harian anda berlaku apabila menggunakan beberapa jenis ubat, berkemungkinan mempunyai masalah penyalahgunaan dadah atau ketagihan. Kesudahan yang teruk, bertahan lama dalam badan termasuk masalah kesihatan fizikal dan mental, hubungan, kerja boleh tercetus dengan ketagihan dadah.

 

Anda boleh ketagih dengan beberapa perkara :

i. Dadah
ii. Alkohol
iii. Tembakau
iv. Seks
v. Perjudian
vi. Kafein
vii. Membeli Belah
viii. Senaman
ix. Tanning (penyamakan)

 

Punca-punca :

i. Kurang kekuatan untuk mengalahkan pergantungan psikologi mereka
ii. Kepercayaan dan sikap keluarga dan pendedahan rakan sebaya
Sebenarnya, kalau pertama kali kita ambil dadah, individu akan rasa “high” , terpisah dengan masalah atau sakit yang dirasa sebabkan masalah atau serabut. Kali kedua ambil sebab dia nak hilangkan rasa atau masalah serabut tu. Tapi, selepas beberapa kali ambil bahan tu, sistem badan akan jadi ketagih dengan bahan terlarang itu.

 

Faktor :

i. Sejarah keluarga / Kecenderungan genetik
ii. Jantina (Lelaki)
iii. Mempunyai gangguan kesihatan mental yang lain
iv. Tekanan rakan sebaya
v. Kurang penglibatan keluarga
vi. Mengambil “dadah” yang sangat menagihkan ( Jika penagihan melibatkan dadah)

 

Simptom :

i. Rasa bahawa perlu menggunakan dengan kerap
ii. Mempunyai keinginan yang hebat untuk bahan tersebut
iii. Memerlukan lebih banyak bahan itu dari semasa ke semasa untuk mendapat kesan yang sama
iv. Memastikan bahawa bekalan sesuatu itu mencukupi
v. Menghabiskan banyak wang
vi. Sanggup melakukan perkara yang tidak baik untuk memilikinya

 

Cara mengenali individu ketagihan :

i. Isu kesihatan fizikal
ii. Masalah di sekolah atau kerja
iii. Penampilan terabai
iv. Perubahan dalam tingkah laku
v. Menghabiskan wang

 

Rawatan :

i. Kaunseling
ii. Ubat
iii. Terapi rangsangan otak, elektrokonvulsif, stimulasi/rangsangan saraf vagus
Hospital bukan untuk berhentikan ketagihan . Hospital akan gantikan bahan lain yang kurang sikit kesan buruk daripada bahan itu.

 

Contoh : Ketagih apa-apa jenis dadah, hospital akan menggantikan dengan methadone. Kemudian orang itu akan ketagihan methadone pula.
Contoh : Rokok – Kandungan dalam rokok yang buat individu itu ketagih ialah nikotin. Tetapi, terdapat bahan lain yang terdapat dalam rokok seperti tar dan bahan kimia yang tak elok untuk badan (poison). Sebagai penggantian, nikotin chewing gum ataupun patch nikotin.Sebab kalau orang tu ambil rokok, tar yang ada dalam rokok itu boleh menyebabkan party-paru mereka gelap.

 

Antara guna methadone ataupun nikotin macam mana nak hentikan semua ini ? Supaya tiada pula ketagihan kepada kedua-dua bahan ini ?
First step, individu itu sendiri nak berhenti. Dia perlu ada kemahuan yang super duper strong serta sokongan daripada orang sekelilingnya dan betul-betul nekad nak berubah. Daripada situ, baru boleh kurangkan dos-dos dalam bahan-bahan penggantian itu.

 

Rawatan Homeopati :

i. Betulkan mental, mindset ataupun penuhkan jiwa dia balik
ii. Apa yang berlaku ke atas individu ketagihan, ada ubat-ubat dia. iii. Homeopati lebih personalised.
iv. Simptom-simptom ketagihan itu homeopati boleh bantu. So setiap kali dialog episod gian itu akan semakin berkurang

 

Homeopathy adalah satu kaedah rawatan alternatif yang dimana remedy yang diberikan tiada kesan sampingan dan terhasil dari sumber semulajadi. Homeopathy adalah rawatan yang holistik, dimana ia bukan sahaja meliputi aspek fizikal, malah emosi serta mental individu itu juga homeopathy ambil kira dalam proses rawatan.
Untuk dapatkan maklumat & rawatan lebih lanjut, boleh contact 018-945 0277 ataupun walk-in ke center di 9450, Jalan Kekwa 1/1, Taman Guru Melayu, Seremban NSDK.
May be an image of ‎2 people, medicine and ‎text that says '‎KET4G1H4N/ ADDICTION Jenis mblingAddicti SOFEA Mத D4d@h Alkohol Temb@kau S3ks Kafein Simptom Perjudi4n Rasa bahawa perlu menggunakan dengan kerap Mempunyai keinginan yang hebat untuk bahan tersebut Memerlukan lebih banyak bahan itu dari semasa ke semasa Memastikan bahawa bekalan sesuatu itu mencukupi Menghabiskan banyak wang Sanggup melakukan perkara yang tidak baik untuk memilikinya ل f SOFEA HOMEOPATHY CENTER 018 945 0277‎'‎‎

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *