Rawatan Masalah Endokrin dan Homeopathy

Bagaimana sitem Endokrin berfungsi ?

Apakah yang berlaku sekiranya gagal berfungsi ?

Definisi :

Sistem endokrin adalah sistem yang mengawal kelenjar tanpa saluran (ductless) yang menghasilkan hormon. Hormon merangsang proses jangka masa panjang seperti (pertumbuhan, metabolisme, pembiakan dan pertahanan badan)

 

Ciri-ciri :

i. Terdapat sel-sel penghasil hormon
ii. Tidak ada saluran keluar hasil kelenjar
iii. Sekitar kelenjar banyak pembuluh darah
iv. Sel ada yang terpisah dan ada yang berkelompok
v. Sel kelenjar terdapat dalam sistem organ lain (Sistem reproduksi, pencernaan)

 

Hormon & Fungsi :

i. Hormon ialah bahan kimia yang dihasilkan oleh sel-sel hidup.
ii. Hormon berfungsi mengawal atur semua proses fisiologi dalam manusia dan tumbuh seperti proses pertumbuhan dan pembiakan.
iii. Hormon diperlukan dalam kuantiti yang sedikit untuk merangsang fungsi tisu atau organ khusus pada manusia dan tumbuhan
iv. Kitaran dalam tubuh melalui aliran darah mempunyai organ-organ lain

 

Kelenjar endokrin & gangguan kecelaruan perubatan yang berkaitan :

i. Pituitari – Hiperprolaktinemia
ii. Thyroid – hyperthyroid, Hipothyroid
iii. Kelenjar Adrenal – Hiperplasia Adrenal Kongenital
iv. Pankreas – Diabetes
v. Ovari – Sindrom Ovari Polistik ( Telur dalam ovari yang tidak matang)

 

Rawatan homeopati :

Homeopati akan merawat individu secara keseluruhan. Merangkumi ketidakseimbangan badan, emosi serta mental. Rawatan akan mengenal pasti punca masalah dan penyakit di sebalik hormon yang tidak seimbang itu.

 

Sekiranya ada sebarang masalah kesihatan yang melibatkan fizikal, emosi dan mental boleh dapatkan rawatan di Sofea Homeopathy Center secara online consultation +60 18-945 0277 ataupun secara walk-in di center kami 9450, Jalan Kekwa 1/1, Taman Guru Melayu, Seremban Negeri Sembilan.

May be an image of text that says '8 Kelenjar pada Sistem Endokrin 1. Kelenjar Hipofisis Kelenjar Pineal Kelenjar Tiroid Kelenjar Paratiroid Kelenjar Timus SOFEA AICO 6.Kelenjar Adrenal Kelenjar Pankreas 8. Kelenjar Gonad 8. Kelenjar Gonad Kelenjar endokrin & gangguan kecelaruan perubatan yang berkaitan: 1. Pituitari Hiperprolaktinemia 2. Thyroid hyperthyroid, Hipothyroid 3. Kelenjar Adrenal- Hiperplasia Adrenal Kongenital 4.Pankreas- Diabetes 5.0vari Sindrom Ovari Polistik (Telur dalam ovari yang tidak matang) SOFEA HOMEOPATHY CENTER 018-945 0277'

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *